imageMirisoviU kategoriji mirisovi nači ćete mnoštvo lijepih mirisova inšaAllah.

 

Historija Čurekot-a

Curekot

Čurekot ili crni kim (lat.: Nigella sativa) je cvjetna biljka iz porodice Ranunculaceae porijeklom iz jugozapadne Azije, koja skimom nije u srodstvu. Pravi čurekot je jednogodišnja zeljasta biljka. Naraste do 40 cm. Ima nazubljene, perjaste listove i svijetlo-plave cvjetove.

 

Rasprostranjenost

Crni kumin potječe iz zapadne Azije, južne Europe i Srednjeg istoka. U Europi se uzgajao u samostanskim vrtovima i bio je omiljen do 17. stoljeća, nakon čega je zaboravljen. S jačanjem trenda orijentalnih i azijskih jela i crni kumin ponovo postaje značajan, pogotovo kao začin za pogače. Glavne zemlje uzgajivačice su Indija, Turska i Egipat. Vrsta crnog kumina Nigella damascena koja je kod nas poznata i kao „djevica u zelenilu“, „Gretica u grmlju“ ili „Greta u žbunju“ bliski je srodnik vrsti Nigella sativa, ali se ne koristi kao začin, nego sadi kao ukrasna biljka. Ćurekot ili ćurukot ili crni kim koji nosi latinski naziv Nigella sativa je cvjetna biljka porijeklom iz jugozapadne Azije, koja s kimom nije u srodstvu. Pravi ćurekot je jednogodišnja zeljasta biljka. Naraste do 40 cm. Ima nazubljene, perjaste listove i svijetloplave cvjetove. Ćurekot se može naći u južnoj Evropi, zapadnoj Aziji, Indiji i sjevernoj Africi. Srodna biljka, poljski crni kim mogao se, kao korov, naći na poljima srednje i sjeverne Evrope. Danas je, uz druge, na listi skoro iskorijenjenih biljki. Egipatski “el-bereqa” ćurekot je jedna od najranijih kultiviranih biljaka čovječanstva. U zemljama Orijenta koristi se više od 2.000 godina kao ljutkasti začin i u medicini. Okusom podsjeća na sezam i kim. Njegovim sjemenkama se, naročito u azijskim zemljama, posipaju peciva. Tamo je poznat pod imenom “black onion seed” (sjeme crnog luka). U Evropi ova biljka stiče veliku popularnost u Srednjem vijeku, nakon što je 1031. godine izašla zbirka islamskog filozofa i ljekara Ibn Sina (poznatijeg pod latiniziranim imenom Avicenna) sa naslovom “Knjiga za liječenje duše”. Ibn Sina, pored ostalog, opisuje izvanredno dejstvo ćurukota za održavanje zdravlja.

ESSUNNE Dućan

ESSUNNE dućan predstavlja online katalog proizvoda koje nudi Džema'at TEKBIR-Goražde.

Obavijest

Za sva pitanja koja imate vezana za sami rad ESSUNNE - Islamski dućan kao i da prijavite grešku obratite sa administratoru.

Izdvojeni artikli


Temelji vjerovanja Temelji vjerovanja KM2.00
Strasti i njihov utjecaj na razilaženje Strasti i njihov utjecaj na razilaženje KM10.00
Odnos prema roditeljima u Islamu Odnos prema roditeljima u Islamu KM16.00
Balkis Balkis KM4.00
Kuća vjernika Kuća vjernika KM25.00

Posjetioci

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas390
mod_vvisit_counterJuče345
mod_vvisit_counterOve sedmice3455
mod_vvisit_counterProšle sedmice1089
mod_vvisit_counterOvog mjeseca4804
mod_vvisit_counterProšlog mjeseca318
mod_vvisit_counterUkupno370825

Danas je: Okt 31, 2014

Obavještenje

Važno: ESSUNNE Islamski dućan predstavlja online katalog proizvoda koje nudi Džem’at TEKBIR. O načinu plačanja će te se dogvoriti na email. U mogučnosti smo da pokrijemo područuje BiH kao i inostranstva. Za sve ostale informacije kontaktirajte nas.

Essunne
Essunne Tv - Tube